Skip to main content
Ukategorisert

Tur rundt Gjerstadvannet

By 10. mai 2020mai 19th, 2020No Comments

En sjarmerende søndagstur rundt Gjerstadvannet

Når man skal velge drømmehytta er det ofte mange ting utover selve hytta som spiller en stor rolle for selve valget. Beliggenhet er kanskje det aller viktigste kriteriet hvor ting som naturopplevelser, kultur og matopplevelser kommer først. Alveberget har etter vår oppfattning alt å by på hvor den ekte «vi på Saltkråkan» opplevelsen ligger rett utenfor døren. Vi som står bak Alveberget og som selv bor på Tromøy ønsker at hyttefolket på Alveberget skal bli kjent med alle disse fantastiske stedene denne øya har å by på.

Gjerstadvannet er øyas største ferskvann og ligger ikke så langt fra Alveberget om du liker å rusle på rolige skogstier. Turen rundt vannet er på ca 5,4 km og går i kupert terreng. Men, det er flere mulige turstier i området hvor man kan velge korte eller lange turer alt ettersom man føler for. Det finnes flere ulike steder på øya hvor man kan starte turen rundt vannet, men for dere som starter fra Alveberget er veien kort fra hyttedøra til turstien.

Det er bare å følge hovedveien fra hyttefeltet til innkjøringen ved fylkesveien fra Heftekrysset. Når du kommer til krysset hvor innkjøringen til Alveberget er går du bare noen meter til høyre på fylkesveien før du ser et skilt med tursti på høyre side. Stien tar deg inn i skogen hvor du underveis finner gode skilt og merking slik at du alltid vet om du er på rett vei.

De som er ansvarlig for merking er Tromøy helselag, Tromøy frivillilghetssentral og Gjerstadvannets venner.

De gjør en fantastisk jobb med å rydde frem stier som gjør turen lett og behagelig. Det er også lagt ned mye arbeid med å lage små koselige «broer» over ulike våtmarksområder, noe som gjør at man kan gå ned ved vannet og nyte vakker natur uten å bli bløt på bena.

Skiltingen gir deg også informasjon om små og store ting, noe som gjør det verdt å stanse opp å lese på plakatene som er slått opp. Som en liten funfact så kommer stedsnavnet Hefte fra den gang dette var en del av gamle kirkeveien. Her skal det ha stått et lite hus hvor det var servering. Her ble mange heftet på veien før de kom seg videre. Litt inn på stien står det et skilt hvor det heter Spydalen, så serveringen var kanskje ikke bare en kopp kaffe. Om historien er mer enn en god bygdehistorie vites ikke, men det er uansett en god historie.

Naturen skifter mellom skog, åpent landskap, småkupert heiterreng og gammelt kulturlandskap. Det er også satt opp bord og benker som gjør det ekstra hyggelig å ta med seg litt godt i tursekken. Det er mange flotte rasteplasser og utsiktpunkt underveis så sett av god tid og nyt turen!

Området rundt Alveberget har alt fra vaskede svaberg og rullesteinsstrender til turstier som snor seg ned ved havet under krokete furutrær til de stille skogsstier hvor fuglekvitter er det eneste du hører. Med Raet nasjonalpark som nærmeste nabo er du sikret unike naturopplevelser i all fremtid! God tur!

Illustrasjonsbilder.  Kan avvike fra standard leveranse.